Η ζωή της Temple Grandin

  Η Dr. Grandin δεν μιλούσε μέχρι την ηλικία των 3 ½ ετών. Επικοινωνούσε μόνο με κραυγές και ελάχιστη βλεμματική επαφή. Το 1950, διαγνώστηκε με αυτισμό και προτάθηκε στους γονείς της ο εγκλεισμός της σε Ίδρυμα, με την αιτιολόγηση ότι το παιδί τους δεν θα μπορούσε ποτέ να επικοινωνήσει όπως οι υπόλοιποι άνθρωποι.

  Οι γονείς της, όμως, δεν το δέχθηκαν αυτό. Η μητέρα της ασχολήθηκε με το να βρει ένα σχολείο κατάλληλο για την ίδια και πάλεψε ενάντια στην άγνοια και τη σκληρότητα με την οποία αντιμετώπιζαν την κόρη της.

  Αν και στα σχολικά της χρόνια οι περισσότεροι αντιλαμβάνονταν την Temple ως “περίεργη”, τελικά βρέθηκε ένας μέντορας που αναγνώρισε τα ενδιαφέροντα και τις ικανότητες της και την υποστήριζε σε όλες της τις προσπάθειες.

  Η μεγάλη της αγάπη ήταν τα άλογα. Αυτά ζωγράφιζε συνέχεια και ήταν τα μόνα που κατάφερναν να την ηρεμήσουν όταν είχε εκρήξεις θυμού.

  Η Dr. Grandin αξιοποίησε το ταλέντο της μετατρέποντας το σε μία επιτυχημένη καριέρα ως σχεδιάστρια εξοπλισμού εκτροφής των βοοειδών. Είναι μία από τους λίγους, παγκοσμίως. Με το δικό της σύστημα εκτροφής, τρέφονται περισσότερα από τα μισά βοοειδή όλων των Ή.Π.Α. Συγχρόνως, δίνει συμβουλές σε εταιρείες όπως οι Burger King, McDonald’s, Swift, και άλλες που στην Αμερική θεωρούνται από τις μεγαλύτερες στο χώρο των κρεάτων.

  Επίσης, είναι ανερχόμενη συγγραφές και ομιλήτρια στα θέματα του αυτισμού. “Έχω διαβάσει αρκετά έτσι ώστε να ξέρω ότι υπάρχουν ακόμη γονείς και ειδικοί που πιστεύουν ότι μια φορά αυτιστικός ίσον για πάντα αυτιστικός. Ξέρω ότι τέτοιου είδους άνθρωποι δεν μπορούν να κατανοήσουν ότι τα χαρακτηριστικά των παιδιών με αυτισμό μπορούν να τροποποιηθούν και να είναι υπό έλεγχο. Παρόλα αυτά, εγώ αποτελώ τη ζωντανή απόδειξη για το τι μπορούν να επιτύχουν τα άτομα με αυτισμό” (από το βιβλίο της  «Emergence: Labelled Autistic»)

  Αυτή τη στιγμή, η Temple Grandin θεωρείται παγκοσμίως, το πιο επιτυχημένο και διάσημο πρόσωπο με αυτισμό. Η συναρπαστική ζωή της έχει γυριστεί σε ταινία. Έχουν γίνει αφιερώματα για τη ζωή της σε πολύ διάσημα και σημαντικά τηλεοπτικά προγράμματα από μεγάλα κανάλια όπως το BBC και η εκπομπή του Larry King. Έχουν αναφερθεί σε αυτήν και τη ζωή της τα μεγαλύτερα περιοδικά, όπως: Time, People, Forbes, U.S. NewsandWorldReport, και το NewYorkTimes. Το 2010 τιμήθηκε με το βραβείο του περιοδικού  Time’s “Οι 100 άνθρωποι του κόσμου με τη μεγαλύτερη επιρροή”.

 Πώς βλέπουν, πλέον,  οι άλλοι άνθρωποι την Grandin

  Σε όλες τις παρουσιάσεις της είτε πρόκειται για την επαγγελματική της ιδιότητα οι θεατές/ακροατές της την βαθμολογούν με  10+.

  Μία θαυμάστρια της αναφέρει: «Πρόσφατα είχα την ευκαιρία να παραστώ την έκθεση “MountainHorse” στο Ντένβερ. Όταν είδα ότι θα μιλούσε η Temple είπα πώς έπρεπε σίγουρα να παρακολουθήσω την ομιλία της. Δουλεύοντας η ίδια στο εμπόριο αλόγων είχα εμπειρία από τις μεθόδους  της που έχουν όλοι υιοθετήσει σχετικά με το σύστημα εκτροφής των αλόγων αλλά ήθελα να την ακούσω ζωντανά να μιλά για το αγαπημένο μου ζώο. Είμαι τόσο τυχερή του άκουσα την παρουσίαση της Grandin. Ήταν σαφής, εκπληκτικά διασκεδαστική. Απεκόμισα πολλές σοφές συμβουλές από την παρουσίαση της».

  Ένας από τους φανατικούς θαυμαστές της, γράφει για αυτήν στην προσωπική της ιστοσελίδα. «Η Temple είναι η ηρωίδα μου. Την ψηφίζω ως τον άνθρωπο που έχει την μεγαλύτερη απόδειξη του αιώνα για την κατανόηση του αυτισμού» (http://www.templegrandin.com).

 Τα βιβλία που έχει γράψει είναι τα εξής:

  • «Emergence: Labelled Autistic»
  • «The Way I See It: A personal look at Autism and Asperger’s»
  • «Thinking in Pictures»
  • «Developing Talents: Careers for Individuals with Aseperger’s Syndrome and High-functioning Autism»
  • «Unwritten Rules of Social Relationships: Decoding Social Mysteries through the Unique Perspectives of Autism»

Και κάποια βιβλία για ζώα, όπως:

  • «Genetics and Behavior of Domestic Animals»
  • «Livestock Handling and Transport»

 Στα ελληνικά μπορείτε να βρείτε:

  • «Αυτισμός: Μια αληθινή ιστορία αυτιστικού ατόμου»

 Καθώς και δύο βιβλία που δίνουν συμβουλές για τη συμπεριφορά απέναντι στα ζώα:

  • «Τα ζώα μας κάνουν ανθρώπους»
  • «Τα ζώα σε μετάφραση»

                                                           

  Όσο αφορά στην ταινία που προβλήθηκε και     περιγράφει τη ζωή της, απέσπασε το βραβείο Χρυσής Σφαίρας και 6 βραβεία ΕΜΜΥ.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

http://www.templegrandin.com

http://www.teamadinternational.com/blog/horse_lessons_from_temple_grandin

http://www.skroutz.gr/books/

    Δέσποινα Αυγερινού-Pietrzyk

Ειδική Παιδαγωγός

Μεταπτυχιακό Ειδικής Αγωγής

επικοινωνία: despina.avgerinou@gmail.com

                                                    

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s