21η Σεπτέμβρη -Παγκόσμια Ημέρα Νόσου Alzheimer

  Η Νόσος Alzheimer είναι μια μορφή άνοιας που συνήθως, εμφανίζεται σε άτομα άνω των 65 ετών.  Υπάρχουν όμως, και περιπτώσεις ασθενών που εμφανίζουν τη Νόσο πολύ νωρίτερα.

 

  Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, υπολογίζεται ότι οι ασθενείς που πάσχουν από τη Νόσο ανέρχονται στα 3,5 εκατομμύρια ανά την Ευρώπη και 15 εκατ.  παγκοσμίως.

 

   Πρόκειται για μια νευροεκφυλιστική νόσο του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος που πλήττει κυρίως τη μνήμη του ανθρώπου. Με πιο απλά λόγια: Τα κύτταρα του εγκεφάλου τείνουν να νεκρώνουν με την πάροδο του χρόνου σε όλους τους ανθρώπους. Στους ασθενείς με την Νόσο, ο ρυθμός με τον οποίο νεκρώνονται τα κύτταρα είναι ταχύτερος.

  Η Νόσος Alzheimer επηρεάζει, εκτός από τη μνήμη, επιμέρους ικανότητες όπως η αντίληψη και η παρατήρηση.

  Αρχικά, οι επιδράσεις στους παραπάνω τομείς είναι σποραδικές και μπορεί να μην συνδεθούν με την ίδια τη Νόσο. Καθώς η Νόσος Alzheimer εξελίσσεται, τα συμπτώματα δυσχεραίνουν και μπορεί να επηρεάσουν άλλους τομείς, όπως η συμπεριφορά του ασθενή.  (κυκλοθυμίες, ανεξήγητη επιθετικότητα, αίσθημα καχυποψίας κ.ά.). Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα τη ρήξη των κοινωνικών σχέσεων ανάμεσα στο άτομο και το οικογενειακό και φιλικό του περιβάλλον.

  Άλλα συμπτώματα είναι οι διαταραχές στον ύπνο και το φαγητό και η έντονη υπερκινητικότητα. Συνοψίζοντας τα γενικότερα συμπτώματα, η εξέλιξη της Νόσου Αlzheimer θα μπορούσε να διακριθεί σε τρία στάδια:

 Πρώιμο στάδιο:

 •  Δυσκολία προσαρμογής σε καινούριο χώρο
 • Δυσκολία διαχείρισης καινούριων καταστάσεων
 • Σύγχυση/δυσκολία σχετικά με την ανάληψη αποφάσεων και τη διαχείριση των οικονομικών
 • Μείωση ικανότητας να θυμηθεί πρόσφατα γεγονότα

  Μεσαίο στάδιο:

 • Αρχίζει να μην θυμάται ονόματα οικείων προσώπων
 • Είναι πιο ευερέθιστος/η
 • Δυσκολεύεται να αυτοεξυπηρετηθεί (ντύσιμο, καθαριότητα, φαγητό)
 • Περιπλανιέται άσκοπα
 • Δυσκολεύεται να αντιληφθεί το χρόνο
 • Δυσκολεύεται να διαβάσει και να γράψει

  Τελικό στάδιο:

 • Δε μπορεί να αυτοεξυπηρετηθεί μόνος/η
 • Χάνει εύκολα την ισορροπία
 • Δε μπορεί να επικοινωνήσει

  Τα αίτια εμφάνισης της Νόσου Alzheimer δεν είναι πλήρως εξακριβωμένα. Υπάρχει συνεχής επιστημονική διερεύνηση γύρω από τη Νόσο, καθώς το ποσοστό ανθρώπων που πάσχουν από αυτή συνεχώς αυξάνεται. Ένας από τους παράγοντες που σχετίζεται με την εμφάνιση της Νόσου είναι και η κληρονομικότητα, χωρίς όμως αυτό να αποτελεί το πρωταρχικό αίτιο. Όλοι οι άνθρωπο άνω των 60-65 ετών έχουν την πιθανότητα να νοσήσουν με μεγαλύτερη πιθανότητα στα άτομα χαμηλού κοινωνικο-μορφωτικού επιπέδου.

  Προς το παρόν, οι φαρμακευτικές θεραπείες που χορηγούνται στους ασθενείς, δεν είναι δυνατόν να θεραπεύσουν τους ίδιους τους ασθενείς. Στοχεύουν απλώς, στην ύφεση των συμπτωμάτων και στην καθυστέρηση ταχείας εξέλιξης της Νόσου.

Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε ένα άτομο του οικογενειακού μας περιβάλλοντος;

    Αν  υπάρχει η υποψία ότι κάποιος δικός σας άνθρωπος εκδηλώνει πολλά από τα συμπτώματα που διαβάσατε παραπάνω, καλό θα ήταν να απευθυνθείτε στο Νευρολογικό ή Ψυχολογικό τμήμα Δημόσιου Νοσοκομείου της πόλης σας ή να επικοινωνήσετε με τις Εταιρείες Alzheimer για να σας δώσουν εξειδικευμένες συμβουλές στο πώς να χειριστείτε την κατάσταση. Θα πρέπει να γίνουν εργαστηριακές εξετάσεις, όπως εγκεφαλογράφημα και μαγνητική τομογραφία αλλά και κάποιες εκτιμήσεις με Τεστ (ενδεικτικά αναφέρονται μερικά: Mini Mental State Examination-MMSE και Katz Activities of Daily Living-Katz ADL). Τα τεστ αυτά έχουν τη μορφή δοκιμασιών σε τομείς όπως η μνήμη, η αντίληψη, η παρατήρηση και εκτιμούν το στάδιο που βρίσκεται ο ασθενής.

  Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε ένα άγνωστο άτομο που συναντούμε στο δρόμο;

    Ίσως έχει τύχει σε μερικούς από εσάς να συναντήσετε, τυχαία, στο δρόμο κάποιο ηλικιωμένο άτομο που θα σας ζητήσει να του βρείτε «πού μένει» ή «να τον/την πάτε σπίτι του/της». Σε αυτή την περίπτωση το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να εξηγήσετε ότι θέλετε να τον/την βοηθήσετε αλλά δε γνωρίζετε το «πού μένει» και να καλέσετε την αστυνομία. Προσπαθήστε να τον/την απασχολήσετε μέχρι να έρθει η αστυνομία και μην τον/την αφήσει να συνεχίσει την περιπλάνηση.

Δείτε επίσης, δύο προτεινόμενα βιβλία για…μικρούς και μεγάλους.

 

«Αγαπημένη μου γιαγιά»

      Το βιβλίο αυτό απευθύνεται σε παιδιά. Μέσα από σύντομες ιστορίες, ο Γιάννης και η αδερφή του Ζωή, οι ήρωες του βιβλίου, αφηγούνται περιστατικά από την ζωή τους με την γιαγιά η οποία πάσχει από την Νόσο Alzheimer. Στόχος του βιβλίου είναι να δείξει ότι τα παιδιά, αρκετές φορές  έχουν την δυνατότητα να αντιμετωπίζουν τους ασθενείς αλλά και κάποιες καταστάσεις απόρροια της ασθένειας καλύτερα από τους γονείς τους.

«Άνοια – Ιατρική και κοινωνική πρόκληση»

Στο βιβλίο αυτό καταγράφεται η πλέον πρόσφατη γνώση για τις περισσότερες άνοιες που συναντώνται στην κλινική πράξη. Οι συγγραφείς προέρχονται από διαφορετικά πεδία – είναι  νευρολόγοι, ψυχίατροι, γενικοί γιατροί, φαρμακολόγοι, μοριακοί βιολόγοι, ψυχολόγοι.

Πηγές: http://www.asperger-hellas.gr

             http://www.nstr.gr

             http://www.novartis.gr                                 

Δέσποινα Αυγερινού-Pietrzyk

Ειδική Παιδαγωγός

Μεταπτυχιακό Ειδικής Αγωγής

επικοινωνία: despina.avgerinou@gmail.com

  

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s