Τι λένε οι γονείς για τα παιδιά με ΔΕΠΥ, το σχολικό περιβάλλον και την πρώιμη παρέμβαση

  Για να δούμε, λοιπόν, και την περιγραφή των γονιών παιδιών με Διάσπαση Προσοχής και Υπερκινητικότητα.

   Η μαμά του Πέτρου δηλώνει: «”Νομίζω ότι ο γιος σας έχει διάσπαση προσοχής” μου είπε η δασκάλα όταν ο Πέτρος μόλις είχε συμπληρώσει μία εβδομάδα στην πρώτη τάξη δημοτικού(..)Εντάξει το ήξερα ότι ο Πέτρος δεν είναι και το πιο εύκολο παιδί στον κόσμο. Είχα ψάξει στο διαδίκτυο και είχα βρει πληροφορίες. Γι’ αυτό ξεκίνησα μια εκστρατεία ενημέρωσης και παρέμβασης, ώστε να κάνω τη ζωή του παιδιού μου πιο εύκολη και πιο επιτυχημένη. Άρχισα να διαβάζω, να μιλάω σε γιατρούς, ψυχολόγους, εκπαιδευτικούς, άλλους γονείς που τα παιδιά τους έχουν διάσπαση προσοχής και να συλλέγω πληροφορίες. Ανακάλυψα ότι 3%-6% των παιδιών σχολικής ηλικίας έχουν διάσπαση της προσοχής (..) Αν εξετάσει κανείς το ζήτημα από κοινωνική σκοπιά, θα δει ότι οι άνθρωποι έχουν την τάση να υποτιμούν άλλους ανθρώπους που έχουν διαφορετική συμπεριφορά και την οποία δεν μπορούν να καταλάβουν (…) Οι ετικέτες και οι ταμπέλες που βάζουμε στους άλλους έχουν μεγάλη δύναμη. Δημιουργούν μία έννοια ή ένα πρότυπο βάσει του οποίου βλέπουμε τον εαυτό μας και τον κόσμο (..) Αυτό που είναι σημαντικότερο για μένα αυτή τη στιγμή είναι να καταλάβει ο γιος μου ότι τον αγαπάμε, τον αποδεχόμαστε όπως είναι, τον θεωρούμε έξυπνο και θέλουμε να τον βοηθήσουμε να πετύχει στο σχολείο».

Η μαμά του 8χρονου Γιάννη, λέει:

  «Ο Γιάννης είναι 8 ετών, ένα χαρούμενο παιδί, γεμάτο ζωντάνια και ενεργητικότητα, που πηγαίνει στη δευτέρα δημοτικού και μόλις διαγνώστηκε με δεπ-υ. Υποπτευόμασταν ότι κάτι συνέβαινε ήδη από όταν ήταν 3 ετών και πήγαινε στον παιδικό σταθμό. Ο Γιάννης είχε μεγάλη δυσκολία να καθίσει και να ακούσει ένα παραμύθι ή να παίξει με τα παιχνίδια του. Ακόμα και την ώρα του φαγητού έπρεπε να είναι όρθιος  και να κουνιέται(..)Στην πρώτη δημοτικού ο Γιάννης είχε μεγάλη δυσκολία(..)Μπερδευόταν και δεν ήξερε ποιο βιβλίο και ποιο τετράδιο να ανοίξει και μετά από λίγο άρχιζε να γλιστράει από την καρέκλα του και να πέφτει στο πάτωμα(..)Τα άλλα παιδιά θεωρούν τον Γιάννη εντελώς διαφορετικά και τον κοροϊδεύουν και τον αποφεύγουν. Στο διάλλειμα δεν παίζουν μαζί του και δεν τον καλούν στα πάρτι, κάτι που τον στενοχωρεί ιδιαίτερα(..)Αποφασίσαμε ότι το παιδί μας δεν μπορούσε να συνεχίσει να υποφέρει έτσι, τόσο στη σχολική του πρόοδο όσο και στην κοινωνική-συναισθηματική του ανάπτυξη(..)Πήγαμε για διάγνωση. Η διάγνωση έδειξε ότι ο Γιάννης διάσπαση της προσοχής με υπερκινητικότητα και στη συνέχεια δόθηκε η κατάλληλη φαρμακευτική και ψυχοεκπαιδευτική αγωγή. Το αποτέλεσμα ήταν εκπληκτικό: ο Γιάννης άρχισε να κάθεται στη θέση του, να προσέχει, να μαθαίνει και σταδιακά να γίνεται αποδεκτός από τα υπόλοιπα παιδιά».

  «Η Μαρίνα είναι 10 ετών, ένα γλυκύτατο κορίτσι, που αγαπάει το χορό και τη γυμναστική και πηγαίνει στην τετάρτη δημοτικού(..) είναι ήσυχο παιδί, πολύ ευαίσθητο και λιγάκι αποτραβηγμένο. Δεν της αρέσουν οι μεγάλες παρέες και η πολλή φασαρία(..)Ενώ είναι έξυπνο παιδί, δυσκολεύεται ιδιαίτερα στην οργάνωση του γραπτού της λόγου(..)δυσκολεύεται να μάθει ιστορία και θρησκευτικά, χρειάζεται πολύ χρόνο για να τελειώσει τα μαθήματα της, κάτι που οδηγεί σε εκνευρισμό και καβγάδες κάθε απόγευμα (…) Πρέπει να πούμε ότι στην περίπτωση της κόρης μας η διάγνωση έφερε την κατάλληλη παρέμβαση και τώρα οι επιδόσεις στο σχολείο αλλά και τη ζωή στο σπίτι έχουν βελτιωθεί θεαματικά».

(Αποσπάσματα από το βιβλίο της Λίζας Βάρβογλη & Μαρίας Μαρκέλλας Γαλάνη, «Η Διάγνωση της Διάσπασης της Προσοχής», εκδόσεις Καστανιώτη)

 Δείτε δύο ακόμη αρθρα σχετικά με τη ΔΕΠΥ , πατώντας στους παρακάτω συνδέσμους

                                  Διάσπαση Προσοχής και Υπερκινητικότητα

   https://thelonaginosuperman.wordpress.com/2012/05/27/

12 πράγματα που οι έφηβοι με ΔΕΠ-Υ θα ήθελα να ξέρουν οι δάσκαλοι τους

https://thelonaginosuperman.wordpress.com/2012/09/24/

Δέσποινα Αυγερινού-Pietrzyk

Ειδική Παιδαγωγός

Απόφοιτη Εκπ/κής & Κοιν/κής Πολιτικής (κατεύθυνση Ειδικής Αγωγής)

Μεταπτυχιακό Ειδικής Αγωγής

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s