O θηλασμός και τα οφέλη του στη νοητική ανάπτυξη των παιδιών

  

  Ο θηλασμός κάνει όχι μόνο πιο υγιή μωρά αλλά και πιο έξυπνα, σύμφωνα με αρκετές έρευνες. Μέχρι στιγμής ήταν σε αρκετούς ανθρώπους γνωστά τα οφέλη που έχει ο θηλασμός στην υγεία των παιδιών κατά τη διάρκεια του θηλασμού.Τα μωρά που θηλάζουν έχουν λιγότερες πιθανότητες να υποφέρουν από λοιμώξεις στα αυτιά, διάρροια, πνευμονία και βακτηριακή νόσο καθώς και ιώσεις. Επίσης, δημιουργούνται θετικές προυποθέσεις για τη μετέπειτα πορεία της υγείας τους, όπως η άμυνα του οργανισμού απέναντι σε ιώσεις, ο μειωμένος κίνδυνος παχυσαρκίας και διαβήτη.

  Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και το Ινστιτούτο Κοινωνικών και Οικονομικών Ερευνών του Essex, ήρθαν να προσθέσουν στα οφέλη του θηλασμού και την υγιή νοητική ανάπτυξη. Από την έρευνα τους προέκυψε ότι τα παιδιά που θήλαζαν κατά τη βρεφική ηλικία, έδειχναν πολύ καλύτερες επιδόσεις στην ανάγνωση, τη γραφή και τα μαθηματικά σε σχέση με τους συνομήλικους συμμαθητές τους που δεν είχαν θηλάσει. Για αυτό, ο θηλασμός πρέπει να γίνεται τουλάχιστον για τους πρώτους 6 μήνες ζωής του παιδιού.

  Μία εκ των ερευνητριών του Ινστιτούτου Κοινωνικής και Οικονομικής Έρευνας της Βρετανίας είναι η Ελληνίδα κυρία Μαρία Ιακώβου. Η κυρία Ιακώβου αναφέρει ότι ενώ τα οφέλη του θηλασμού για την υγεία των παιδιών, ήταν ήδη γνωστά, δεν είχε διευκρινιστεί σε τι εύρος ήταν τα οφέλη της νοητικής ανάπτυξης. Για αυτό, λοιπόν, η τα συμπεράσματα της έρευνας θα πρέπει να προτρέψουν τις νέες μητέρες να προσπαθήσουν να θηλάσουν. Επίσης, τονίζεται η αναγκαιότητα της κοινωνίας να ευνοήσει τις συνθήκες απέναντι στο θηλασμό. Κυρίως χρειάζεται ενημέρωση στο ευρύτερο κοινό προκειμένου να αλλάξει η κοινωνική αντίληψη. Ακόμη, υπάρχει κόσμος που κοιτάζει «περίεργα» τις γυναίκες όταν θηλάζουν σε ανοιχτό δημόσιο χώρο. Ακόμη, υπάρχουν εργοδότες που δεν παρουσιάζουν καμία ελαστικότητα στο ωράριο και δε δείχνουν διάθεση τους να βοηθήσουν την εργαζόμενη μητέρα να συνεχίσει να θηλάζει.

  Σε μία άλλη έρευνα που έγινε από το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης στη Βοστόνη, βρέθηκε θετική συσχέτιση ανάμεσα στο θηλασμό και τη μείωση των πιθανοτήτων για εμφάνιση προβλημάτων συμπεριφοράς.

  Συγκεκριμένα, σε 100.00 συνεντεύξεις που έγιναν στις μητέρες, διαπιστώθηκε ότι όσες θήλαζαν τα μωράκια τους παρατηρούσαν πολύ αραιότερα προβλήματα συμπεριφοράς στα παιδιά τους, σε σύγκριση με τις μητέρες που δεν είχαν θηλάσει καθόλου ή τις μητέρες που θήλασαν για ένα σύντομο χρονικό διάστημα (περίπου 2 μηνών). Η διαφορά έφτανε το 37%!!!!

  Πολλές είναι οι εξηγήσεις που μπορούν να δοθούν για αυτό. Μία από τις πιο λογικές είναι ότι η σχέση μητέρας-μωρού που ενισχύεται περισσότερο μέσω του θηλασμού, κάνει το βρέφος να εισπράξει συναισθήματα ασφάλειας και ικανοποίησης. Τα συναισθήματα αυτά είναι βασικά για να είναι ένα μωράκι ήρεμο και χαρούμενο.

  Άλλη μία σημαντική εξήγηση είναι ότι το μητρικό γάλα έχει τόσο πλούσια σύσταση, που ενδεχομένως βοηθά στην ομαλότερη ανάπτυξη του εγκεφάλου.

 

Δέσποινα Αυγερινού-Pietrzyk

Ειδική Παιδαγωγός

Μεταπτυχιακό Ειδικής Αγωγής
despina.avgerinou@gmail.com

 

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s