Προτάσεις για να απασχοληθούν τα παιδιά το Σαββατοκύριακο

    Στο Τμήμα Ένταξης, όπου δουλεύω φέτος άρχισα να καθιερώνω τη συνήθεια να δίνω γραπτώς στα παιδιά κάποιες απλές προτάσεις για το πώς μπορούν να περάσουν ορισμένες από τις στιγμές του Σαββατοκύριακου.

   Πολλές φορές τα παιδιά δε γνωρίζουν τον τρόπο για να διαχειριστούν τον ελεύθερο χρόνο τους σπαταλώντας τον στο να βλέπουν τηλεόραση ή να παίζουν κάποιο ηλεκτρονικό παιχνίδι.

   Θεώρησα ότι θα τους ήταν ευχάριστο να τους αναθέτω κάτι που δεν έχει άμεση σχέση με τα μαθήματα που δουλεύουμε. Τους δίνω 2-3 ιδέες/προτάσεις κάθε φορά τις οποίες μπορούν να υλοποιήσουν. Αυτό που έχει, επίσης, σημασία είναι να συνδέσω έμμεσα τις ημέρες που δεν είναι στο σχολείο με τις ημέρες που έρχονται στο σχολείο.

   Τις 3 εβδομάδες που το εφάρμοσα, αρκετοί μαθητές έρχονται την καινούρια εβδομάδα και μου εξηγούν. Έδειξαν αυθόρμητα την ανάγκη τους για επικοινωνία μαζί μου αλλά και την ικανοποίηση που εισπράττουν μέσα από τις συνθήκες εγγύτητας που δημιουργούνται καθώς τους αρέσει πολύ να μιλάνε για τον εαυτό τους!

   Έτσι λοιπόν αποφάσισα να το μοιραστώ μαζί σας και να δώσω ένα έναυσμα για να το εφαρμόσετε και εσείς στην τάξη σας. Κατά την άποψη μου, θα είναι καλό να εφαρμοστεί με συστηματικό τρόπο, δηλαδή κάθε εβδομάδα προς το τέλος της. Είμαι σίγουρη ότι θα δείτε θετικά αποτελέσμα στις αντιδράσεις των μαθητών σας.

   Προσπαθείστε οι ιδέες που προτείνονται να είναι σύντομες και περιεκτικές και να συνδέονται με κάποια εικονίτσα για να φαίνονται πιο δελεαστικές στο να διαβαστούν. Ειδικά στα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες, είναι γνωστό πως ό,τι σχετίζεται με εικόνα αποθηκεύεται ευκολότερα στη μνήμη

Να λοιπόν, οι  ιδέες που  μοιράστηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στο Τμήμα Ένταξης!

                         Προτάσεις για το Σαββατοκύριακο

μαγειρική με οικογένειαΜπες στην κουζίνα με τη μαμά και παρατήρησε τι μαγειρεύει.    Σημείωσε το, για να το θυμάσαι μέχρι την επόμενη φορά που έχουμε μάθημα. Μήπως θα μπορούσες να μας πεις όλη τη διαδικασία για την εκτέλεση της συνταγής;

Ψάξε σε ένα βιβλίο ή στο διαδίκτυο ή ρώτησε κάποιον μεγάλο και βρες μια πληροφορία που σχετίζεται με τα Χριστούγεννα για να μας την πεις! traditions

βόλτα με γονείς  Αν οι γονείς σου έχουν χρόνο και σχεδιάζουν μία βόλτα για όλη την    οικογένεια….. τότε ενημέρωσε τους ότι στην Θεσσαλονίκη, στην Πλατεία Αριστοτέλους, θα έχει  χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις.

santa    Θυμήσου ποιες χριστουγεννιάτικες ιστορίες έχεις διαβάσει μέχρι τώρα ή σου έχουν ιστορήσει και γράψε σε ένα χαρτί τους τίτλους                                                      

                                                             

 

                                                                                                 Καλό Σαββατοκύριακο!!!

                                             Δέσποινα Αυγερινού-Pietrzyk

                                                    Ειδική Παιδαγωγός

                                                    Μεταπτυχιακό Ειδικής Αγωγής

                                                    despina.avgerinou@gmail.com

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s