Ένα σπίτι για τα παιδιά…..»Το σπίτι των παιδιών»

spiti-twn-paidiwn.png

Ένα πολύ ωραίο και συστηματικό πρόγραμμα παρέμβασης για την αντιμετώπιση της επιθετικότητας, είναι αυτό που επινοήθηκε από το Κέντρο Πρόληψης και Προαγωγής της Υγείας, Πυξίδα. Μέσα από βιωματικές δραστηριότητες τα παιδιά καλούνται να αντιμετωπίσουν υποθετικές καταστάσεις και να τις επιλύσουν. Τελικός στόχος διεξαγωγής του προγράμματος είναι η συνεργασία, η αποδοχή και ο περιορισμός/εξάλειψη της επιθετικότητας.

Δείτε εδώ αναλυτικά τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα:

to-spiti-ton-paidiwn

Το πρόγραμμα αυτό μπορεί να διεξαχθεί στο σχολικό χώρο και να συντελέσουν πολλές ειδικότητες για τη διασφάλιση της γενίκευσης του. Επειδή απαρτίζεται από ποικίλες δραστηριότητες απαιτείται περισσότερο συστηματική προετοιμασία από αυτόν που θα επιλέξει να το διεξάγει και λιγότερο αυτοσχεδιασμός. Είναι εύκολα προσαρμόσιμο και ευέλικτο στις ανάγκες της κάθε ομάδας. Επίσης, δε χρειάζεται να εφαρμοστεί σε ομάδες και χώρους όπου υπάρχει έκδηλης βίας αλλά μπορεί να λειτουργήσει προληπτικά έτσι ώστε να μην προκύψουν τέτοια συμπτώματα στο μέλλον.

Για να μιλήσω λίγο πιο προσωπικά, η πρώτη μου εμπειρία με το περιεχόμενο του προγράμματος ήταν το 2005, όπου συμμετείχα με τη μορφή επιμόρφωσης σε όλα τα στάδια του προγράμματος και μέσα από το role-play διαισθάνθηκα το πόσο δύσκολο είναι τα παιδιά να φτάσουν στην αποδοχή του συνομηλίκου τους αλλά ακόμη δυσκολότερη είναι η κατάσταση του παιδιού που το απορρίπτει η ομάδα του ή που δέχεται βία από αυτήν. Αργότερα σε ένα από τα σχολεία που εργάστηκα χρειάστηκε να συμπεριλάβω τις δραστηριότητες του Προγράμματος προκειμένου να ενσωματώσω ένα κορίτσι με νοητική καθυστέρηση σε μικρο-ομάδα της τάξης του.

Συμβουλές:

  • Ακόμη κι αν νιώθετε ότι δεν υπάρχει ευρύ περιθώριο χρόνου για να το ολοκληρώσετε, το «δέσιμο» των μικρο-ομάδων θα σας πείσει να το συνεχίσετε.
  • Μπείτε και εσείς στο πνεύμα συνεργασίας και αναζητήστε βοήθεια και από άλλες ειδικότητες του χώρου σας. Έτσι θα δώσετε την αίσθηση στα παιδιά ότι οι προσδοκίες και η αντιμετώπιση των καταστάσεων δεν πηγάζουν μόνο από ένα πρόσωπο-εσάς, αλλά από ένα σύνολο.

Δέσποινα Αυγερινού-Pietrzyk

Ειδική Παιδαγωγός

Μεταπτυχιακό Ειδικής Αγωγής

despina.avgerinou@gmail.com

 

Σχολιάστε